Op deze pagina vind je alle praktische informatie terug over het gebruik van de bib

(Online)lid worden

Iedereen kan lid worden van de bibliotheek. Het lidmaatschap is gratis.

Ben je nog geen lid van de bibliotheek? Of ben je al een tijd niet meer langs geweest en is je lidmaatschap vervallen? Vanaf nu kan je ook online lid worden en online je lidmaatschap verlengen! Zo kan je onmiddellijk genieten van de online diensten van de bibliotheek, zoals een boek reserveren, een online cursus volgen via de website, een e-boek lenen of het digitaal krantenarchief raadplegen. Binnen de 2 maanden moet je wel even langskomen in de bibliotheek van Haaltert of Denderhoutem om je inschrijving definitief te maken. Bij het online verlengen van je lidmaatschap hoef je achteraf niet meer speciaal langs te komen. Hoe werkt online inschrijven? Surf naar de website van de bibliotheek via https://haaltert.bibliotheek.be, klik op de knop ‘Aanmelden bij Mijn Bibliotheek’ en ‘Maak een profiel aan’. Vul je e-mailadres in, kies voor bibliotheek Haaltert en vink aan dat je nog geen lid bent van de bibliotheek. Volg verder de stappen in het keuzemenu. Bij het invullen van de gegevens in het formulier wordt samen met je lidmaatschap een Mijn Bibliotheek-profiel aangemaakt. Je inschrijving wordt pas volledig actief bij je eerstvolgende bezoek aan de bibliotheek. Is je lidmaatschap vervallen? Dan kan je dat vanaf nu ook hernieuwen van thuis uit via je "Mijn Bibliotheek"-profiel. Nog geen Mijn Bibliotheek-profiel? Surf dan naar de website van de bibliotheek via https://haaltert.bibliotheek.be, klik op de knop ‘Aanmelden bij Mijn Bibliotheek’ en ‘Maak een profiel aan’.

Je ter plaatse inschrijven kan uiteraard ook. Breng je identiteitskaart mee en meld je bij de balie. Je kan je elektronische identiteitskaart gebruiken als lenerspas. Heb je geen elektronische identiteitskaart dan ontvang je een bibliotheekkaart als lenerspas.

Lenen

Lenen in de bib is gratis. Je kan 25 materialen tegelijk lenen waarvan maximum 5 spellen. De uitleentermijn bedraagt 3 weken en je kan de materialen maximum 2 keer verlengen. Wanneer een item gereserveerd is, kan je niet meer verlengen. Verlengen kan via Mijn Bibliotheek, via e-mail of telefonisch.

Voor leerkrachten en instellingen zijn er andere voorwaarden.

Telaatgeld

Breng je iets te laat terug, dan betaal je hiervoor 0,20 euro telaatgeld per uitleendag en per uitlening. Via mail ontvang je enkele dagen voor de vervaldag een herinneringsbericht. Zo voorkom je telaatgeld! Geef dus zeker jouw e-mailadres door aan de balie. 

Reserveren

Reserveren kost 0,50 euro per item, te betalen zodra je de reservering plaatst. 

Je kan reserveren aan de balie of via Mijn Bibliotheek. Zodra het item voor jou klaar staat, krijg je een e-mail. Indien je geen e-mailadres hebt, krijg je een telefoontje.

Een reservering wordt maximum 10 dagen opzij gezet. Daarna vervalt de reservering, maar moet je nog steeds de reserveringskosten betalen.

Online diensten

Via Mijn Bibliotheek kun je van thuis uit je ontleningen bekijken, de uitleentermijn verlengen  je leenhistoriek bekijken en je kosten online betalen. 

Met de ingebouwde lijstjes-tool kun je items uit de catalogus bewaren op een 'te lezen' of ander lijstje.

De bib heeft ook digitale collecties die je van thuis uit kunt consulteren zoals het online kranten-en tijdschriftenarchief GoPress.

Om de online diensten te kunnen gebruiken moet je een Mijn Bibliotheek profiel hebben. Als je nog geen profiel hebt, lees dan hoe je er één kunt aanmaken op de Mijn Bibliotheek-pagina.

Elders lenen

Is een item bij ons niet beschikbaar, dan kun je dit laten overkomen naar onze bibliotheek. 

Voor deze dienst vragen we 3 euro per item.

Aankoopsuggesties

Vind je iets niet terug in onze catalogus en wil je dat de bib dit materiaal aanschaft? Doe een aankoopsuggestie. Onze aankoopverantwoordelijken beslissen of ze ingaan op het verzoek en brengen je op de hoogte.

Inleverbus

Buiten de openingsuren kan je zowel in de bib van Haaltert als in de bib van Denderhoutem jouw materialen in de inleverbus droppen. E-readers, materialen van de spelotheek en kamishibai vertelplaten mogen niet in de inleverbus.

Computer, internet en kopiëren

Je kan in de bib gratis surfen op één van de internetpc's. Je kan ook een laptop meebrengen en gebruik maken van het draadloze netwerk (WiFi). 

Je kan gebruik maken van de Office toepassingen Word, Excel en Powerpoint.

Je kan documenten afdrukken en scannen

Tarieven voor printen en kopiëren:

Print A4 zwart/wit: 0,10 euro/blad

  • Print A4 zwart/wit: 0,10 euro/blad
  • Print A3 zwart/wit:0,15 euro/blad
  • Print A4 kleur: 0,40 euro/blad
  • Print A3 kleur: 0,80 euro/blad

Je kan de persdatabank Gopress raadplegen (digitaal archief van krantenartikelen en de dag- en weekbladen van de laatste vier publicatiedagen)