Boek
Nederlands

Goudlokje

Xavier Deneux (auteur)
Mama Beer maakt voor haar kinderen soep, maar die is nog veel te heet om te eten. Als ze even een eindje om gaan, neemt Goudlokje een kijkje in hun huis. Hardkartonnen prentenboekje naar het klassieke sprookje, met kleurenillustraties in reliëf. Vanaf ca. 3 jaar.
Titel
Goudlokje / tekst en illustraties Xavier Deneux
Auteur
Xavier Deneux
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Boucle d'or
Uitgever
Antwerpen: Oogappel, 2016
[16] p. : ill.
ISBN
9789002262036 (hardback)

Besprekingen

Mama Beer woont met haar twee kinderen in een huisje waarin o.a. stoelen staan in drie afmetingen: groot, middelgroot en klein. Als mama soep heeft gemaakt, is die zo heet dat ze maar even gaan wandelen. Als Goudlokje intussen even een kijkje neemt in de berenwoning eet ze soep uit de kleinste kom, gaat ze in het kleine stoeltje zitten en valt ze in slaap op het kleinste bed. Hoe reageren de beren als ze weer thuiskomen? De moraal van het verhaal is dat ze eigenlijk andermans eigendommen niet respecteert en onuitgenodigd misbruik maakt van gastvrijheid. Dit origineel vormgegeven hardkartonnen boekje verbeeldt, in een wat afgeslankte vorm, een versie van een oud Engels sprookje dat Robert Southey (1774-1843) in 1837 schreef. In de eenvoudige gestileerde kleurenillustraties zijn details in reliëf uitgelicht, terwijl deze toch naadloos door uitspraringen in de afbeelding op elkaar passen. Ook het aantrekkelijke omslag is op deze wijze vormgegeven. De eenvoudige tekst staat in schreefloze…Lees verder

Goudlokje

Nieuwsgierig Goudlokje komt in het huisje van de drie beren terecht, terwijl deze gaan wandelen zijn. Ze drinkt er de soepkop van kleine Beer leeg, maakt zijn stoel stuk, en valt in slaap in zijn bedje. Wanneer het berengezin weer thuiskomt, slaat Goudlokje op de vlucht van het gehuil van kleine Beer.

Xavier Deneux bewerkte het klassieke sprookje in de vormenstijl die we van hem kennen: een kartonboekje waarin links een aantal elementen uitspringen in reliëf, om dan rechts weer in een uitsparing te passen. Dat is leuk bedacht, maar toch haalt het boekje niet het niveau van zijn 'Roodkapje', waar Roodkapje door deze methode bijvoorbeeld in de buik van de wolf past. De techniek lijkt hier eerder willekeurig toegepast.