Boek
Nederlands

De gelaarsde kat

Xavier Deneux (auteur)
+1
De gelaarsde kat
×
De gelaarsde kat De gelaarsde kat

De gelaarsde kat

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Een kat is het enige wat een arme man bezit. Op een dag belooft de kat dat hij de man rijk zal maken. Hoe gaat hij dat aanpakken? Hardkartonnen prentenboekje naar het klassieke sprookje, met kleurenillustraties in reliëf. Vanaf ca. 3 jaar.
Titel
De gelaarsde kat / tekst en illustraties Xavier Deneux
Auteur
Xavier Deneux
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Le chat botté
Uitgever
Antwerpen: Oogappel, 2016
[16] p. : ill.
ISBN
9789002262029 (hardback)

Besprekingen

Stevig hardkartonnen, vierkant prentenboekje met twee afgeronde hoeken, waarin het sprookje van 'De gelaarsde kat' wordt weergegeven. Dit sprookje dat oorspronkelijk door Perrault werd opgetekend, is zodanig ingekort dat ietwat van de sfeer en emoties verloren zijn gegaan. De eenvoudige gestileerde kleurenillustraties maken echter veel goed. Daarin speelt de schrijver/illustrator met reliëf, wat een speels effect geeft. Hierdoor krijgt de uitgave iets bijzonders en zullen kleuters de omtrekken willen voelen. De prenten zijn in heldere kleuren op een witte of gekleurde achtergrond afgebeeld. De eenvoudige tekst staat in een zwarte letter boven of onder prenten. In dezelfde uitvoering verschenen 'De drie biggetjes', en 'Roodkapje en de boze wolf' (beide in 2015)* en 'Goudlokje'**. Te gebruiken als kennismaking met het sprookje voor kinderen vanaf ca. 3 jaar.

De gelaarsde kat

Het sprookje van 'De gelaarsde kat', wordt in een bijzondere vorm weergegeven in dit hardkartonnen prentenboekje voor kleuters. Het verhaal over de erfenis van een molenaarszoon, oorspronkelijk geschreven door Perrault, werd door Xavier Deneux herleid tot een korte, eenvoudige versie die best iets uitgebreider mocht zijn.Gelukkig maken de felgekleurde illustraties in reliëf veel goed. De uitsnijdingen zorgen voor een speels effect. Kleuters zullen het boekje maar al te graag vastpakken en de omtrekken willen voelen. De tekst is eenvoudig, maar de vormgeving is bijzonder mooi en het geheel oogt erg vrolijk.

Dat het verhaal niet helemaal overeenstemt met het originele zal de meeste jonge lezers niet deren. Op een aangename manier kunnen zij kennismaken met de wereld van de sprookjes. In dezelfde reeks verschenen ook 'De drie biggetjes', 'Roodkapje en de boze wolf' en 'Goudlokje'. Ik ben alvast benieuwd welke andere sprookjes bewerkt zullen worden. 

Lees verder