Boek
Nederlands

Baby's kijkboek

Xavier Deneux (illustrator)
+1
Baby's kijkboek
×
Baby's kijkboek Baby's kijkboek
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Vrijwel vierkant hardkartonnen prentenboekje met eenvoudige illustraties in zwart-wit en enkele primaire kleuren van twintig dieren en voorwerpen uit de omgeving van baby's en dreumesen. Vanaf ca. 6 maanden.
Onderwerp
Woorden leren
Titel
Baby's kijkboek
Illustrator
Xavier Deneux
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Regarde!
Editie
1
Uitgever
[Antwerpen]: Oogappel, 2013
[20] p. : ill.
ISBN
9789002251009 (hardback)

Besprekingen

Door het werk van de Franse illustrator Xavier Deneux worden de zintuigen volop geprikkeld. In de meeste van zijn boeken kan de peuter of kleuter niet alleen kijken, maar ook voelen. Deneux gebruikt daarvoor allerlei technieken en verschillende texturen zoals vilt en schuurpapier. In Baby’s kijkboek stapt hij kennelijk van dit idee af en keert hij resoluut terug naar de essentie. Het resultaat is een sober, stevig kartonboekje met afgeronde hoeken, ideaal voor kleine kinderhandjes. Ook een overkoepelend thema lijkt te ontbreken. Twintig voorwerpen en dieren worden, schijnbaar zonder enig verband, voorgesteld. Wel staan ze thematisch netjes twee aan twee, zodat op de opeenvolgende bladzijden wél een verband is tussen de twee voorwerpen: de pop en de bal, de kat en de hond, de baby en het huis, de appel en de banaan... Deneux zorgt er ook voor, met misschien de olifant als enige uitzondering, dat de voorwerpen in de alledaagse leefwereld van kinderen makkelijk terug te vinden zij…Lees verder
Een pop en een bal, de kat en de hond, het ei en het kuiken: in dit stoere boek valt heel wat te bekijken voor baby’s vanaf zo’n zes maanden. De afbeeldingen op twee naast elkaar liggende bladzijden houden verband met elkaar, wat het voor de volwassene makkelijker maakt er iets bij te vertellen. Alleen benoemen kan ook; jonge kinderen zullen alles herkennen uit hun directe omgeving, in werkelijkheid of als speelgoedvariant. De karakteristieke, gestileerde plaatjes zijn mooi door hun eenvoud. Er zijn alleen primaire kleuren gebruikt, naast diepzwart en groen. De witte achtergrond (op een enkele spread zwart) is leeg, waardoor alle aandacht getrokken wordt naar de afbeelding zelf. Dit wordt ook bewerkstelligd door de contrastrijkheid. In totaal zijn twintig voorwerpen afgebeeld, die worden benoemd met lidwoord. De uitvoering in hardkarton met twee afgeronde hoeken is stevig. Op het rood-wit-blauwe omslag prijkt een zwarte stoomboot. Mooi en bruikbaar boekje voor baby’s vanaf ca. 6 maanden.

Baby's kijkboek

'Baby’s kijkboek' is een kartonboekje dat bestaat uit tekeningen in contrasterende kleuren of in zwart-wit. Baby's kijken er graag naar en door te luisteren naar hun benaming zetten ze de eerste stapjes in hun taalontwikkeling. De bladspiegel is heel eenvoudig: één voorwerp per pagina met daaronder het woord.
Er is wel enig verband tussen de voorwerpen op de linker- en rechterpagina's. 'De pop' en 'de bal' horen bij elkaar, net zoals 'de schoenen' en 'de sokken'. Naast speelgoed en kledij gaat het ook over vervoersmidellen, fruit, dieren enz. Allemaal dingen die baby's al vlug zullen herkennen. Er is een mooie afwisseling van zwart-witprenten met kleine kleuraccenten en tekeningen in kleur op een witte achtergrond.
Zwart-wit net als felle kleuren stimuleren immers de visuele ontwikkeling. De afbeeldingen zijn mooi gestileerd, zoals we van Xavier Deneux gewend zijn. Alleen het verrassingselement ontbreekt wat...