Boek
Nederlands

Als je de stilte ziet

Thomas Verbogt (auteur)
+1
Als je de stilte ziet
×
Als je de stilte ziet Als je de stilte ziet

Als je de stilte ziet

Genre:
In de herinneringen van een toneelschrijver komen twee mensen steeds weer terug.
Onderwerp
Identiteit, Broers
Titel
Als je de stilte ziet
Auteur
Thomas Verbogt
Taal
Nederlands
Uitgever
[Amsterdam]: Nieuw Amsterdam, © 2020
271 p.
ISBN
9789046826621 (hardback)

Andere formaten:

Besprekingen

Vooral het leven niet begrijpen

Roman. Thomas Verbogt wil een schrijver zijn die het níet weet, en vooral vragen stelt. Het hoofdpersonage van Als je de stilte ziet bekijkt zichzelf met milde blik en overziet zijn leven.

Zijn we niet allemaal voortdurend op zoek naar hoe te leven? In ieder geval wel de toneelschrijver van halverwege de zestig in Als je de stilte ziet, de nieuwe roman van Thomas Verbogt (67), die een verdraaid goede hand heeft in het verzinnen van personages die sprekend op hemzelf lijken. Verbogt heeft een grappig filosofische toon, waarbij lichtheid verhult hoe diepzinnig hij is. Naar licht lijken de schrijver en zijn hoofdpersoon permanent rond te speuren. Verbogts programma als schrijver is samen te vatten in een zin van hemzelf: 'Het is al gebeurd, maar het gebeurt weer.' Over zijn roman Hoe alles moest beginnen uit 2017 schreef ik dat de details in zijn beschrijving zo dicht bij de oorspronkelijke ervaring komen, dat het tijdsverloop lijkt te worden opgeheven. Dat geldt ook voor Als je de stilte ziet, waarin hij het verleden beschrijft als een aantal levensveranderende en op het oog onbelangrijke gebeurtenissen die min of meer toevallig lijken op te duiken in zijn herinnering…Lees verder

De tragiek van het onbetrouwbare geheugen

Met Als je de stilte ziet heeft Thomas Verbogt een boek geschreven over een man wiens hele leven getekend wordt door een voorval uit zijn jeugd en die uiteindelijk inziet dat hij fout was.

‘The past is a foreign country; they do things differently there’ , schreef L.P. Hartley in zijn roman The Go-Between . Als er één Nederlandstalige schrijver van die slagzin een leidraad heeft gemaakt, dan wel Thomas Verbogt. Keer op keer laat hij zijn personages terugkeren naar het vreemde land dat hun verleden is en laat hij hen ontdekken dat wat ze zich herinneren misschien alleen maar hun eigen versie van de feiten is, die niet per se hoeft te stroken met die van anderen. Zo ook in zijn nieuwste roman, die als uitgangspunt een burenruzie heeft. Toen de verteller een tiener was, was hij getuige van een vechtpartij tussen zijn vader en de aan een oorlogstrauma lijdende overbuur, meneer Hempel. Vader zag hoe Hempel zijn vrouw sloeg en schopte en kwam tussenbeide, wat hem op een paar flinke klappen te staan kwam. Meneer Hempel bleek emotioneel te labiel om nog in de maatschappij te functioneren en kwam in een inrichting terecht. Mevrouw Hempel zat psychisc…Lees verder

De hoofdpersoon van deze roman is een al wat oudere toneelschrijver. In zijn herinneringen komen twee mensen steeds weer terug. De ene is Martha, het meisje op wie hij in zijn jeugd verliefd was, maar toen hij er eindelijk in slaagde een afspraakje met haar te maken kwam ze onverwachts niet opdagen. De andere is Sander, een buurjongen die door zijn ouders in huis werd genomen na een gewelddadige psychotische episode van zijn (Sanders) vader. Ondanks hun nabijheid hebben Sander en de verteller nooit een goede band opgebouwd, en pas vele jaren later wordt duidelijk waarom. Een verhaal met weinig plot dat eerder bestaat bij de gratie van de melancholie en de onvervulde verlangens die samengaan met het ouder worden van de hoofdpersoon. De uiteindelijke onthullingen omtrent Sander en Martha zijn misschien niet zo schokkend als de lezer door de suggestieve opbouw zou verwachten, maar door de stijl en de vele gedachtespinsels blijft het boek toch redelijk boeiend.

Wrokloze boomer

Thomas Verbogt zoekt naar manieren om van het leven te houden en er zin aan te geven.

De eerste keer dat ik iets van Thomas Verbogt (1952) las was in het muziekblad Oor, waarin hij in een artikel over Neil Young schreef dat hij zich verwant voelde met die zanger en zijn melancholieke levensgevoel: Old man look at my life, I'm a lot like you were.

Het is iets wat mijn lezing van Verbogt definitief heeft beïnvloed, het gevoel dat hij op zoek is naar zielsverwantschap, en naar dingen die het leven betekenis geven. Gevoelige zaken die hij niet schuwt en waarover hij niet stoer doet. Verbogt is het tegendeel van de harde, cynische schrijver die wel eens zal laten zien hoe de wereld er écht uitziet. Hij is wat je noemt een gevoelige jongen gebleven, in zekere zin een puber die het ook allemaal nog niet weet.

In zijn jongste roman 'Als je de stilte ziet' zijn het Bob Dylan en de cellosuites van Bach die de muzikale achtergrond vormen maar ze vertegenwoordigen hetzelfde als de muziek en teksten van Neil Young: het verlangen naar iets, hunkering zel…Lees verder

Over Thomas Verbogt

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Calimero54

Thomas Verbogt (Nijmegen, 9 december 1952) is een Nederlands schrijver van vooral romans en verhalen.

Leven en werk

Hij doorliep het Canisiuscollege in Nijmegen en studeerde vervolgens Nederlandse taal- en letterkunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. In 1979 verhuisde hij van Nijmegen naar Arnhem, waar hij zestien jaar woonde. In 1981 debuteerde hij met de verhalenbundel De feestavond. In 1995 vestigde hij zich in Amsterdam.

Verbogt is een veelzijdig schrijver: hij schrijft verhalen, romans, toneelstukken en cabaretteksten, onder andere voor Nilgün Yerli. Hij heeft columns in onder meer De Gelderlander en Propria Cures. In veel van zijn literaire werk, dat deels autobiografische elementen bevat, staat de thematiek van de herinnering centraal, waarbij de confrontatie met gebeurtenissen uit de jeugd zorgt voor een wending in het leven van de volwassene. Verbogts manier van vertellen is door critici 'filmi…Lees verder op Wikipedia