Boek
Nederlands

Zwarte trots, witte schaamte? : over kolonialisme en racisme

Peter Verlinden (auteur)
+1
Zwarte trots, witte schaamte? : over kolonialisme en racisme
×
Zwarte trots, witte schaamte? : over kolonialisme en racisme Zwarte trots, witte schaamte? : over kolonialisme en racisme

Zwarte trots, witte schaamte? : over kolonialisme en racisme

Analyse van het kolonialisme en de huidige discriminatie van zwarten, waarbij het koloniale verleden van België dient als uitgangspunt.
Titel
Zwarte trots, witte schaamte? : over kolonialisme en racisme
Auteur
Peter Verlinden
Taal
Nederlands
Uitgever
[Gorredijk]: Sterck & De Vreese, 2020
160 p.
Aantekening
Met QR-codes voor relevante reportages over het onderwerp kolonialisme en racisme
ISBN
9789056155995 (paperback)

Besprekingen

Dit boek gaat over kolonialisme en het hedendaags racisme. Het vertrekpunt is de historische realiteit in de Belgische koloniale en mandaatgebieden. Dat is een riskante onderneming om met de ogen van de 21ste eeuw naar de realiteit te kijken van het einde van de negentiende en de eerste helft van de twintigste eeuw. Superioriteit vertrekt vanuit een racistische houding. Daarbij stonden drie basisprincipes overeind: het koloniale project als 'nationaal werk', als een 'werk van beschaving' en als een 'project om winst te maken'. Er was sprake van een ontmenselijking van de zwarten en die paste helemaal binnen het raciale denken dat vanaf het einde van de achttiende eeuw op een wetenschappelijke manier uitgewerkt werd. Het kolonialisme werd dan het logische instrument om die evolutie te realiseren. Het 'brengen van de beschaving' door de blanke explorateurs zit ingebakken in de wit-zwart-confrontatie. Kolonialisme is niet de oorzaak van racisme maar een gevolg ervan. Het einde van het ko…Lees verder

Over Peter Verlinden

Peter Verlinden (Duffel, 9 juli 1957) is een Belgisch journalist, schrijver en Afrika-kenner.

Biografie

Verlinden, zoon van sonorisator en componist Pieter Verlinden, behaalde zijn diploma politieke wetenschappen aan de universiteit van Leuven in 1979 en communicatiewetenschappen aan dezelfde universiteit in 1983. In 1995 verkreeg hij aldaar ook een master of Social and Cultural Antropology.

Na zijn studie was Verlinden eerst actief als journalist bij het Belang van Limburg (1983) en vervolgens als pr-medewerker bij de boerenbond (1984). Vanaf 1987 werkt hij voor de wereldomroep en voor Radio 1. Tussen 1989 en 1991 was hij adviseur van minister voor Ontwikkelingssamenwerking André Geens. In 1992 werd hij actief op de nieuwsredactie van de VRT en volgde vooral de situatie in Afrika. Tussen 1998 en 2005 was hij tevens hoofd van de buitenlandredactie van de nieuwsdienst. In 2019 verliet hij de VRT.

Hij is sinds 2008 gas…Lees verder op Wikipedia