Boek
Nederlands
Een ijzingwekkende tragedie over twee broers, één vrouw en een nooit opgeloste moord uit het verleden.

Roy Opgard heeft het afgelegen Noorse bergdorp waar hij is opgegroeid nooit verlaten, terwijl zijn jongere broer Carl zo snel hij kon naar Amerika is vertrokken. De jeugd van de broers was verschrikkelijk: hun vader was bikkelhard en hanteerde een strikt ‘wij tegen de rest’-principe.
Onderwerp
Broers
Titel
Koninkrijk
Auteur
Jo Nesbø
Vertaler
Annelies De Vroom
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Kongeriket
Uitgever
Amsterdam: Cargo, 2021
508 p.
ISBN
9789403108711 (paperback)

Besprekingen

Kaïn en Abel in Noorwegen

De nieuwe Jo Nesbø gaat over twee broers en rivaliteit van oudtestamentische proporties. Een meesterproef.

Momenteel zit Jo Nesbø helemaal op het spoor van de broedertwist. Nesbø (Oslo, 1960) is de succesvolste Noorse thrillerauteur met zijn reeks rond Harry Hole, spreek uit: Hool, de obsessieve inspecteur die er nogal ongebruikelijke methodes op nahoudt. Maar Harry staat even on hold. Voor de Week van het Spannende Boek (7-13 juni) schreef Nesbø het geschenk: De jaloezieman.

In het kort: de Duitsers Franz en Julian zijn tweelingbroers en als liefhebbers van de klimsport begeven ze zich naar het ruige Griekse eiland Kalymnos. Op een kwaad moment krijgen ze ruzie en de volgende ochtend is Julian spoorloos in zee verdwenen. De lokale autoriteiten roepen de hulp in van inspecteur Nikos Balli, gespecialiseerd in familiedrama. Hoe het zich allemaal ontvouwt, zullen we zien bij verschijning. De cover met de klif en de onpeilbare diepte eronder is alvast omineus genoeg.

Ondertussen kunnen we ons vermaken met de monumentale thriller Koninkrijk (Cargo; € 2…Lees verder

Over Jo Nesbø

Jo Nesbø (Oslo, 29 maart 1960) is een Noors popmuzikant bij de in eigen land zeer bekende band Di Derre, en schrijver van misdaadverhalen en kinderboeken. Het hoofdpersonage van zijn verhalen is de aan drank verslaafde detective Harry Hole.

Nesbø heeft economie gestudeerd aan de Norges Handelshøyskole in Bergen. In zijn jeugd speelde hij samen met zijn jongere broer Knut, betaald voetbal voor Molde FK. Problemen met zijn kruisbanden in beide knieën maakte een voortijdig einde aan een profcarrière.

Nesbø ontving de Rivertonprisen, een jaarlijkse prijs voor de beste literaire thriller in Noorwegen en de Glazen Sleutel, een jaarlijkse prijs voor de beste literaire thriller in Scandinavië voor zijn boek Vleermuisman.

Bibliografie

De Nederlandse vertalingen zijn van Annelies de Vroom.

Harry Hole-reeks:

  1. Flaggermusmannen (1997); "De vleermuisman" (1997) en (2011)
  2. Kakerlakken…Lees verder op Wikipedia