Boek
Nederlands

Trage wegen : een politieke klucht

Dominique Biebau (auteur)
+1
Trage wegen : een politieke klucht
×
Trage wegen : een politieke klucht Trage wegen : een politieke klucht

Trage wegen : een politieke klucht

Leerkracht Andries stelt zich kandidaat voor de verkiezingen in het Brabantse dorpje Blaarbeek en wordt tegen alle verwachtingen in gekozen als gemeenteraadslid. Hij krijgt het aan de stok met gemeentesecretarissen, aannemers, burgers, de lokale middenstand en zijn eigen partijbestuur. Ook privé eist de politiek zijn tol.
Extra onderwerp
HUM, politiek
Titel
Trage wegen : een politieke klucht
Auteur
Dominique Biebau 1977-
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: Vrijdag, 2013
157 p.
ISBN
9789460012006 (paperback)

Besprekingen

Niet alleen is Trage wegen een politieke klucht, op zich al een zeldzame verschijning in de Nederlandstalige letteren, de debuutroman van Dominique Biebau is ook het eerste Vlaamse boek dat uitgegeven werd met de hulp van de crowdfunding website www.tenpages.com. Dit is een platform waarop would-beschrijvers hun manuscripten plaatsen en op zoek gaan naar lezers die willen investeren in dit boek. Wanneer er genoeg steun is, kan het boek gedrukt en uitgeven worden. Dat geluk viel Biebau ten deel met dit verhaal over de dorpsrealiteit van gemeenteraadsverkiezingen. Het boek gaat over het dorpje Blaarbeek waarin een naïeve en onbekwame leraar tegen wil en dank op de eerste plaats van de Groene lijst belandt en verkozen raakt. Biebau schrijft in korte anekdotische hoofdstukjes die op verschillende lokale personages focussen. Zoals satire beoogt, is er nauwelijks een normaal personage te vinden in het kluwen van politieke dorpsintriges. Zo is de plaatselijke betonboer een maff…Lees verder
Deze debuutroman van de Vlaamse schrijver (36, docent Nederlands en Engels) is door crowd funding tot stand is gekomen. De laatste bladzijde is een opsomming van de ‘aandeelhouders’. ‘Een politiek klucht’ is de ondertitel van het boek. Een jonge docent, woonachtig in Blaarbeek, een fictief dorp in de buurt van Leuven, komt tegen wil en dank voor een groene partij in de gemeenteraad. Er volgt een redelijk humoristisch verhaal over machinaties van plaatselijke politici, onderlinge ijverzucht, chantage en ook nog eens over een huwelijkscrisis. Een op macht en gewin uit zijnde aannemer speelt een bedenkelijke rol. Het politieke verhaal wordt omkaderd door twee door puinstort veroorzaakte ongelukken. Ongelukken waarvoor de gemeente verantwoordelijkheid zou moeten nemen. Argeloos idealisme komt tegenover machtsstrijd en geniepige gewinzucht te staan. Van gemeentelijke politiek knap je nauwelijks op. Beter is het waarschijnlijk om gewoon leraar te blijven. Kleine druk.

Over Dominique Biebau

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Dosto77

Dominique Biebau (Waregem, 10 april 1977) is een Belgische schrijver van romans en literaire thrillers.

In 2013 debuteerde hij met de politieke satire Trage Wegen, dat genomineerd werd voor de Debuutprijs 2014. In 2015 werd IJslands Gambiet gepubliceerd, een koude oorlogs-thriller rond het thema schaken. Zijn derde boek, Russisch voor Beginners, verscheen in 2019. Datzelfde jaar won het boek de Knack Hercule Poirotprijs voor beste Vlaamse misdaadroman van het jaar. Later won Russisch voor Beginners ook de Gouden Strop voor spannendste Nederlandstalige roman. In 2004 was Biebau een van de laureaten van de VDAB-schrijfwedstrijd De Eerste Keer. In 2010 schreef hij de Ward Ruyslinckprijs voor Kortverhalen op zijn naam.

Dominique Biebau woont in Bierbeek en geeft Nederlands en Engels op een middelbare school.

Bibliografie